Muszelki z sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Muszelki z ciasta francuskiego nadziewane szynką i marchewką z sosem są przekąską, która znika ze stołu szybciej aniżeli trwa jej wykonanie. A wykonanie jest ekspresowe! Myślę, że w przygotowaniu tego dania mogą nam pomóc dzieci, ponieważ jest łatwe i szybko widać efekt, a do tego jest smaczne. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    400 g ciasta francuskiego
    2 średnie marchewki
    180 g śmietany kwaśnej 12%

    Składnik podstawy dodatkowy:
    200 g szynki

    Składniki robocze:
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka ketchupu ostrego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    papryka ostra w proszku
    pieprz
    cukier
    sól

    Dekoracja:
    Natka pietruszki

    Przepis:
    400 g ciasta francuskiego
    2 średnie marchewki
    200 g szynki
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    pieprz
    papryka ostra w proszku
    sól

    Sos:
    180 g śmietany kwaśnej 12%
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka ketchupu ostrego
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól
    pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muszelki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muszelki z sosem 1. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie podsmażamy marchewkę.
  • Muszelki z sosem 2. Po ok. 2 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Jeszcze chwilę podsmażamy.
  • Muszelki z sosem 3. Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy 10 cm.
  • Muszelki z sosem 4. Na każdy krążek wykładamy po łyżce nadzienia, a następnie składamy na pół i sklejamy jedynie rogi.
  • Muszelki z sosem 5. Muszelki układamy w okrągłej formie o średnicy 20 cm. Po zapełnieniu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W razie, gdyby w trakcie pieczenia nadzienie zbytnio się przyrumieniało, przykrywamy wierzch papierem. Pieczemy do zrumienienia ok. 20 minut.
  • Muszelki z sosem 6. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. Chłodzimy. Muszelki podajemy na ciepło ze schłodzonym sosem ozdobionym np. natką pietruszki.

Porady

Sos można przygotować kilka godzin wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Śmietana Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować