Muszelki z mielonym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Różne postacie makaronów sprawiają,że dania z ich udziałem są oryginalne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Ja ostatnio wybrałam makaron w kształcie muszelek. Z smakowitym farszem ryżowo-drobiowym wspaniale smakowały moim bliskim.

  • 30 min

Składniki:

  • Pół opakowania makaronu muszelki
    1,5-2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
    40-50 dag mielonego mięsa drobiowego (np. z piersi z kurczaka)
    Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
    Łyżka pasty z suszonych pomidorów
    Łyżka pasty z pieczonej papryki
    Sól
    Pieprz
    olej

Muszelki z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muszelki ugotuj w osolonej wodzie. Mięso mielone przypraw solą i pieprzem, usmaż na oleju. Następnie dodaj je do ryżu wraz z pastą z suszonych pomidorów i z papryki. Dodaj koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku. Farszem napełnij muszelki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekaj około 10-15 minut. Możesz też posypać przed zapieczeniem startym, żółtym serem. Nabiorą serowego smaku i będą bardziej sycące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy