musowy torcik z mascarpone

  • wyświetlono: 666 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zrobiłam go dla znajomych, wszystkim bardzo smakował. Był lekki i delikatny

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 90min

Składniki

duża blaszka 25*34 cm

3 jajka
1/2 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na mus brzoskwiniowy:
2 puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżeczki żelatyny
na mus malinowy
1,5 kg malin mrożonych
2 galaretki malinowe
cukier (ilość w zależności od tego, jak kwaśne są maliny)
2 łyżeczki żelatyny
na krem:
2 opakowania mascarpone ( po 250 g każdy)
150 g serka Bieluch
330 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka soku z cytryny
3 duże łyżki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

musowy torcik z mascarpone

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając nadal dodawać po żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Piec około 35 minut w 175*C. Po ostudzeniu nasączyć herbatą (ewentualnie z alkoholem).
  • 2. Brzoskwinie wyjąć z syropu, zmiksować na mus. Syrop zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim dokładnie galaretki i żelatynę, połączyć z musem. Odstawić.
  • 3. Maliny razem z sokiem umieścić w garnku, zasypać cukrem, zagotować. Następnie za pomocą blendera zmiksować. Przełożyć na sito, przetrzeć, pestki wyrzucić. Galaretki i żelatynę wymieszać, rozpuścić w szklance wody, połączyć z musem malinowym, odstawić.
  • 4. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić na kilka minut. Następnie pogrzać mieszając do rozpuszczenia (nie zagotować!). Kremówkę ubić z cukrem pudrem.Mascarpone zmiksować z Bieluchem, wanilią i sokiem z cytryny (miksować krótko, tylko do połączenia, bo inaczej się zwarzy). Dodać kremówkę, wymieszać delikatnie. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie ale delikatnie wymieszać.
  • 5. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała sporo za blaszkę. Ułożyć pierwszy blat biszkopta. Wylać tężejącą masę brzoskwiniową. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyłożyć masę serową, odstawić do stężenia. Wyłożyć mus malinowy, odstawić do stężenia

Porady

Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakilatotortbrzoskwiniedla dzieciMalinytorcikna zimnomascarponemus malinowymus brzoskwiniowytorcik mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy z kremem wiśniowym

Dodane przez: Kameleon

Torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone

Wspaniałe, aromatyczne ciasto z...

torcik

Dodane przez: PolskaGotuje

Torcik truskawkowy z mascarpone i limonką

Rozpływający się w ustach torcik...

image-1bgdpk5

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Torcik orzechowy z nutellą i mascarpone

Torcik jest bardzo smaczny, delikatny,...

torcik

Dodane przez: klaudia1984

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną

Kruchy ciasteczkowy spód, pyszna...

Bezowy torcik z letnimi owocami

Dodane przez: PolskaGotuje

Bezowy torcik z mascarpone i owocami

Słodka beza i kwaskowate owoce:...

Wafelkowy torcik z dwukolorowym kremem mascarpone

Dodane przez: Bernadetta

Wafelkowy torcik z dwukolorowym kremem mascarpone

Ekspresowy torcik z wafelków ryżowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE