Musaka z żółtą cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, nie obierać ze skóry, pokroić w plastry grubości ok. 5 mm, posolić i odstawić na 30 min., aby odeszła woda.
2.Cukinię oprószyć mąką pszenną, podsmażyć z obu stron na oleju, aż lekko się zrumieni.
3.Cebulę pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na oleju.
4.Gdy cebula lekko się zeszkli, dodać przyprawione solą i pieprzem mięso i lekko podsmażyć, tak by nie było surowe.
5.Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym: cukinia - mięso - pomidory z sokiem - cukinia. Całość zalać sosem, wierzch posypać pieprzem, ostrą papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 45 - 50 min. w piekarniku z termoobiegiem o temp. 180*C.
Porady
Danie najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze