Musaka z żółtą cukinią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite danie główne w sezonie cukinii, dla smakoszy ceniących jej smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 duża żółta cukinia, 1 puszka pomidorów w całości (0,4 l), 60 dag mięsa mielonego wieprzowego, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, mąka pszenna, olej, sól, pieprz, sproszkowana ostra papryka, zioła prowansalskie.

    sos:
    1 szklanka słodkiego mleka 3,2%, 1/2 l jogurtu naturalnego, 2 surowe żółtka

Musaka z żółtą cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krojenie cukinii 1. Cukinię umyć, nie obierać ze skóry, pokroić w plastry grubości ok. 5 mm, posolić i odstawić na 30 min., aby odeszła woda.
  • Oprószona mąką i podsmażana cukinia 2. Cukinię oprószyć mąką pszenną, podsmażyć z obu stron na oleju, aż lekko się zrumieni.
  • Zeszklona cebulka z czosnkiem 3. Cebulę pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na oleju.
  • Podsmażona cebula z mięsem mielonym 4. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodać przyprawione solą i pieprzem mięso i lekko podsmażyć, tak by nie było surowe.
  • Musaka przed zapiekaniem w naczyniu żaroodpornym 5. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym: cukinia - mięso - pomidory z sokiem - cukinia. Całość zalać sosem, wierzch posypać pieprzem, ostrą papryką w proszku i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 45 - 50 min. w piekarniku z termoobiegiem o temp. 180*C.

Porady

Danie najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy