Musaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zimą często przygotowuję różne zapiekanki łącząc mięso i warzywa.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
    puszka (400 g) pomidorów
    200 g jogurtu greckiego
    4 duże ziemniaki
    2 bakłażany
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki starego parmezanu
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki suszonej mięty
    odrobina cząbru
    sól, pieprz, cukier

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo i pokroić w plastry. Bakłażany umyć, ponakłuwać widelcem i podgrzać w mikrofalówce 4 minuty, potem pokroić na plastry. Cebulę, czosnek posiekać i razem z mięsem podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy wszystko się zrumieni, dodać pomidory, przyprawy, odrobinę cukru i dusić jeszcze 10 min. Jogurt wymieszać z jajkiem i połową sera, posolić i oprószyć pieprzem.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z bakłażanów, farszu, ziemniaków i znów bakłażanów. Na wierzch wylać masę jajeczną i posypać serem. Zapiekać 25 min w temp. 180 st. C.

Porady

Więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Komentarze

Podobne przepisy