• Dla 4 osób
  • Łatwy

Musaka z dojrzały bakłażanów i soczystej jagnięciny, przygotowana w wolnowarze

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielona jagnięcina: 1 kilogram
    - duża żółta cebula: 2 sztuki
    - duże bakłażany: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - krojone pomidory: 2 puszki
    - przecier pomidorowy: 40 gramów
    - oregano: 2 łyżeczki
    - kumin: 1 łyżeczka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 2 łyżeczki
    - oliwa: 4 łyżki
    - masło: 75 gramów
    - mąka: 0.5 szklanki
    - mleko: 600 mililitrów
    - kwiat muszkatu: 1 łyżeczka
    - tarta bułka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w plastry bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i wstawimy pod górną grzałkę piekarnika. Opiekamy z obu stron na złoto-brązowo.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso przez 5 minut. Dodajemy sól, pieprze, cynamon, oregano i kumin. Obsmażamy dalsze 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 3. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na małym ogniu przez 10 minut pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i sól i podsmażamy kolejne 5 minut często mieszając. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • 4. Misę wolnowaru wykładamy połową plastrów bakłażana, na to wykładamy mięso, połowę sosu, resztę plastrów bakłażana i resztę sosu. Gotujemy na niskiej mocy przez 5 godzin.
  • 5. Gdy musaka będzie prawie gotowa z masła, mąki, mleka i muszkatu robimy sos beszamelowy. Musakę zalewamy sosem, posypujemy tartą bułką i wstawiamy pod górną grzałkę piekarnika. Podpiekamy aż wierzch się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować