Musaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Musaka to chyba jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Ta zapiekanka z bakłażanów i mielonej baraniny ma chyba tyle wersji ile jest osób ją przygotowujących. Moja wersja musaki odrobinę obiega od tradycyjnej, gdyż baraninę zastąpiłam wieprzowiną. Zrezygnowałam również z sosu beszamelowego,

  • 60 min

Składniki:

  • 500 mielonego mięsa wieprzowego
    2-3 bakłażany
    8 ząbków czosnku
    4-5 pomidorów lub puszka pomidorów
    2 duże cebule
    pęczek natki pietruszki
    zioła prowansalskie
    200 ml czerwonego wytrawnego wina
    250 g startego twardego żółtego sera
    sól

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu bakłażany opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę pietruszki i wino. Całość doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i dusimy przez około 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę bakłażanów, następnie warstwę mięsa i posypujemy ją odrobiną startego żółtego sera. Następnie znowu warstwa bakłażanów i mięsa, odrobina startego sera i pozostałe bakłażany. Całość po wierzchu posypujemy pozostałym żółtym serem. Tak przygotowaną musakę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i pieczemy przez około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy