Musaka.

0 (0 ocen)

  • 20 min

To typowe danie kuchni greckiej.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny mielonej
    1 bakłażan
    2 pomidory
    mały koncentrat pomidorowy
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    oliwa
    sól i pieprz
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    1 jajko
    3 łyżki sera
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Musaka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroję w plastry, podsmażam na oliwie, doprawiam też solą i pieprzem.Wkładam do naczynia żaroodpornego.Pomidory obieram, kroję i podsmażam na oliwie wraz z bazylią i oregano, aż będą miękkie.Wtedy dodaję mięso mielone i mieszam. Jak mięso będzie jasne to dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam.Mięso przekładam na bakłażany.Przygotowuję sos. Masło rozpuszczam, dodaję mąkę, gałkę muszkatołową. Wlewam mleko i wbijam jajko. Mieszam. Jak zgęstnieje to dodaję starty ser.Polewam sosem zapiekankę i wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika, piekę ok. 20-25 minut.

Porady

Zamiast swieżych pomidorów mozna dodac pomidory z puszki,wczesniej pokrojone w kostke.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy