Mus z rabarbaru do słoiczków

4.49 (203 ocen)

  • 5 godz.

Bardzo łatwy do zrobienia mus z rabarbaru do słoiczków na zimę. Świetny jako dodatek do deserów, ciast, ciasteczek, naleśników lub do przełożenia tortów a nawet na kompot.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg rabarbaru
    1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml.) ok.250 gramów
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Mus Przetwory Musy

Mus z rabarbaru do słoiczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i odcinamy brzydkie końcówki.
    Kroimy na półcentymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem , mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
  • 2. Następnie przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu co jakiś czas mieszamy aby się nie przypalił jeżeli jest mało soczysty to można dolać odrobinę wody.
    Rabarbar dusimy do momentu aż się całkowicie rozpadnie i powstanie jednolita masa (tzw.paćka) ok. pół godziny. Następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
  • 3. Gotowy gorący mus przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków zakręcamy, obracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
    Dla pewności można pasteryzować w tym celu słoiczki wkładamy do dużego garnka zalewamy do trzy czwarte wysokości słoiczków wodą i od momentu zawrzenia wody gotujemy 10-15 minut. Następnie wyciągamy i obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować