Mus z malin

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To zdrowy deser, uwielbiany przez dzieci.

Składniki:

  • ● 1/2 kg malin (mogą być mrożone)
    ● 1 szkl. cukru pudru + 1 łyżka
    ● 400 ml śmietany 30-proc.
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    ● 2 białka

Mus z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę dusimy z 3/4 szkl. cukru pudru, aż puszczą sok. Przestudzone owoce przecieramy.
  • 2. Żelatynę mieszamy z 4 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy do malin, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy.
  • 3. Odkładamy 2 łyżki śmietany, resztę ubijamy z 1/4 szkl. cukru. Oddzielnie ubijamy białka z łyżką cukru.
  • 4. Do przecieru dodajemy ubitą śmietanę, a potem białka. Mieszamy. Przekładamy na talerzyki. Chłodzimy 4 godziny. Dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy