200 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
10 g parmezanu
2 jajka
200 g margaryny lub masła
3 łyżeczki śmietany 18%
400 g wędzonego łososia
250 g bryndzy
200 g serka typu philadelphia
2 cytryny
czarny kawior
100 g truskawek
Mus z łososia, w kruchym cieście z parmezamem z owocami i kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać starty parmezan, żółtko, śmietanę i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Po wyrobieniu, schłodzić w lodówce około 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować, wykroić kółka i nakładać ciasto na wysmarowane tłuszczem formy rożków. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temp. 200 C przez około 15 min.
2.Łososia dobrze skropić sokiem z cytryny i dobrze zmiksować. Dodać bryndze i serek philadephia i wszystko dobrze wymieszać. Upieczone wcześniej rożki napełniać musem za pomocą rękawa cukierniczego.
Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Dekorować gotowy rożek kawałkami truskawek i czarnym kawiorem. Gotowe.
Porady
Jeżeli nie ma ktoś foremek to pieczenia rożków, to można to zastąpić foremkami do babeczek, wtedy będzie inny kształt, ale sam ten sam.
Komentarze