Mus z łososia, w kruchym cieście z parmezamem z owocami i kawiorem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis tej potrawy wymyśliłem sam.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    200 g mąki kukurydzianej
    10 g parmezanu
    2 jajka
    200 g margaryny lub masła
    3 łyżeczki śmietany 18%
    400 g wędzonego łososia
    250 g bryndzy
    200 g serka typu philadelphia
    2 cytryny
    czarny kawior
    100 g truskawek

Mus z łososia, w kruchym cieście z parmezamem z owocami i kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać starty parmezan, żółtko, śmietanę i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Po wyrobieniu, schłodzić w lodówce około 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować, wykroić kółka i nakładać ciasto na wysmarowane tłuszczem formy rożków. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temp. 200 C przez około 15 min.
  • 2. Łososia dobrze skropić sokiem z cytryny i dobrze zmiksować. Dodać bryndze i serek philadephia i wszystko dobrze wymieszać. Upieczone wcześniej rożki napełniać musem za pomocą rękawa cukierniczego.
    Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Dekorować gotowy rożek kawałkami truskawek i czarnym kawiorem. Gotowe.

Porady

Jeżeli nie ma ktoś foremek to pieczenia rożków, to można to zastąpić foremkami do babeczek, wtedy będzie inny kształt, ale sam ten sam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy