Mus z łososia

0 (0 ocen)

Przekąska idealna nie tylko na karnawałową imprezę.

Składniki:

  • Ok. 250g fileta z łososia
    3 - 4 łyżeczki żelatyny
    300 g jogurtu naturalnego gęstego
    ½ litra wywaru warzywnego
    Kilka plastrów wędzonego łososia
    Sól, pieprz
    cytryna

    Salasa z awokado w pomidorkach:
    4 pomidorki śliwkowe
    1 awokado
    1 trawa cytrynowa
    3 łyżki oliwy
    1 limonka
    kawałek papryczki chili
    świeża kolendra lub natka pietruszki

Mus z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Łososia wkładamy do wrzącego wywaru warzywnego i na bardzo małym ogniu parzymy ok. 10 minut, studzimy. W niewielkiej ilości wywaru rozpuszczamy żelatynę. Wystudzonego łososia miksujemy razem z jogurtem, doprawiamy mus do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny,dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dno foremek ( mogą być np filiżanki) wykładamy plasterkami wędzonego łososia, wlewamy przygotowaną masę i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
    Podajemy mus z łososia z salsą z awokado w pomidorkach. Awokado kroimy w kosteczkę, polewamy dresingiem zrobionym z soku z limonki, oliwy, drobno posiekanej papryczki i wewnętrznej miękkiej części trawy cytrynowej, mieszamy i wypełniamy nim przekrojone na pół pomidorki z wydrążonymi środkami.

Porady

Robiłam ten mus również tylko z wędzonego łososia, wystarczy ok 150g łososia na sam mus, wówczas już nie wymaga dodawania soli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy