1.
Łososia wkładamy do wrzącego wywaru warzywnego i na bardzo małym ogniu parzymy ok. 10 minut, studzimy. W niewielkiej ilości wywaru rozpuszczamy żelatynę. Wystudzonego łososia miksujemy razem z jogurtem, doprawiamy mus do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny,dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dno foremek ( mogą być np filiżanki) wykładamy plasterkami wędzonego łososia, wlewamy przygotowaną masę i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Podajemy mus z łososia z salsą z awokado w pomidorkach. Awokado kroimy w kosteczkę, polewamy dresingiem zrobionym z soku z limonki, oliwy, drobno posiekanej papryczki i wewnętrznej miękkiej części trawy cytrynowej, mieszamy i wypełniamy nim przekrojone na pół pomidorki z wydrążonymi środkami.
Porady
Robiłam ten mus również tylko z wędzonego łososia, wystarczy ok 150g łososia na sam mus, wówczas już nie wymaga dodawania soli.
Komentarze