Mus z jabłek

4.5 (143 ocen)

Pyszny mus z jabłek, który można wykorzystać do naleśników, ciast, na kanapkę lub po prostu wyjadać prosto ze słoiczka.

Składniki:

  • ok 3 kg jabłek
    1/2 szkl wody
    cukier, cynamon- wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Przetwory Musy Mus jabłkowy

Mus z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Wrzucić do garnka, wlać wodę i dusić, często mieszając do czasu aż będą się rozpadać. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Całość dokładnie zmiksować. Przekładać do czystych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcać i odstawić do góry dnem do czasu aż ostygną.

Porady

Jeśli mus jest bardzo gorący (tzn. przekładamy do słoików jeszcze gotujący się), nie ma potrzeby pasteryzowania go. Jeśli nie, należy go pasteryzować kilkanaście minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować