Zapraszam zatem na delikatny i puszysty mus z białej czekolady z odrobiną pomarańczy i sosu jagodowego z dodatkiem balsamico.
60 min
Składniki:
mus:
300 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
3 zimne białka
1,5 tabliczki białej czekolady
1 cukier waniliowy
skórka otarta z pomarańczy
sos
150 g borówek świeżych lub mrożonych)
cukier wedle uznania
1 łyżeczka kremu balsamico( ja używam tych z tygodnia de lux w sklepach Lidl i mam akurat o smaku jagodowym)
Mus z bialej czekolady z sosem jagodowym z baslamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy nad parą wodą. Śmietanę ubijamy dodajemy do niej otartą skórkę z pomarańczy i cały czas miksując dodajemy roztopioną białą czekoladę. Następnie ubijamy białka na pianę i dodajemy do ubitej czekolady partiami wszystko dokładnie i delikatnie łącząc łyżką /przekładamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki. A między czasie przygotowujemy sos. Borówki miksujemy z cukrem i sosem balsamicznym, ja to robi tak aby gdzie nie gdzie były wyczuwalne cale owoce. Mus przed podaniem polewamy jagodami.
Komentarze