Mus z bialej czekolady z sosem jagodowym z baslamico

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam zatem na delikatny i puszysty mus z białej czekolady z odrobiną pomarańczy i sosu jagodowego z dodatkiem balsamico.

  • 60 min

Składniki:

  • mus:
    300 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
    3 zimne białka
    1,5 tabliczki białej czekolady
    1 cukier waniliowy
    skórka otarta z pomarańczy

    sos
    150 g borówek świeżych lub mrożonych)
    cukier wedle uznania
    1 łyżeczka kremu balsamico( ja używam tych z tygodnia de lux w sklepach Lidl i mam akurat o smaku jagodowym)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy Sosy

Mus z bialej czekolady z sosem jagodowym z baslamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy nad parą wodą. Śmietanę ubijamy dodajemy do niej otartą skórkę z pomarańczy i cały czas miksując dodajemy roztopioną białą czekoladę. Następnie ubijamy białka na pianę i dodajemy do ubitej czekolady partiami wszystko dokładnie i delikatnie łącząc łyżką /przekładamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki. A między czasie przygotowujemy sos. Borówki miksujemy z cukrem i sosem balsamicznym, ja to robi tak aby gdzie nie gdzie były wyczuwalne cale owoce. Mus przed podaniem polewamy jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody Balsamico

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować