Mus z białej czekolady z owocami

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Pieniądze, może szczęścia nie dają, ale ten deser daje go naprawdę dużo;-) Aksamitny mus z białej czekolady z soczystymi owocami w syropie pobudza zmysły;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 laska wanilii
    3 jajka
    szczypta soli
    250 g białej czekolady
    450 ml Śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
    garść truskawek
    garść borówek(użyłam amerykańskich)
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    80 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Krem

Mus z białej czekolady z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wstawić do lodówki.Laskę wanilii przeciąć i wyskrobać ziarenka. 80 ml śmietanki podgrzać z ziarenkami wanilii wrzucić do niej połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszając rozpuścić.Przestudzić ok 5 min. Do masy czekoladowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać.Pozostałą śmietankę ubić i wymieszać z masą czekoladową, a następnie z pianą z białek.Przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce.
    Między czasie owoce umyć, truskawki pokroić na ćwiartki. Z 80 ml wody, soku z cytryny i 3 łyżek cukru, ugotować syrop ( kiedy zacznie wrzeć skręcić ogień i gotować ok 5 min) Po tym czasie do syropu wrzucić owoce i bardzo delikatnie zmieszać, pozostawić na ogniu ok 3-4 min. Przestudzić. Przed podaniem mus polać owocami .

Porady

Możecie użyć ulubionych owoców sezonowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować