Mus z białej czekolady z pieprzem z nutką mięty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czy jest ktoś kto nie lubi czekolady? Jeśli lubicie czekoladę i nie boicie się testować nowych czasami niespodziewanych połączeń i smaków to ten deser jest dla was. MIstrz włoskiej kuchni D`Acampo poleca :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 tabliczki białej czekolady
    300 ml śmietany kremówki
    1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    Pół małego pęczka mięty

Mus z białej czekolady z pieprzem z nutką mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy na bok aby chwilę przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej mielony pieprz i drobno posiekaną miętę, delikatnie wszystko mieszamy. Przestudzoną czekoladę dodajemy pomału do ubitej śmietany i delikatnie łączymy ze sobą.
    Tak przygotowany mus przekładamy do kieliszków (od szampana lub wina) i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę aby mięta i pieprz oddały swój aromat, a czekolada ze śmietaną zdążyły stężeć.

    Życzę wszystkim odważnym przyjemnych doznań smakowych

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy