Mus warzywny

4.49 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis otrzymałam od sąsiadki. Idealne danie na kolację.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    2 pietruszki
    1/3 korzenia selera
    4 marchewki duże
    1 brokuł
    1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki oleju
    sól.pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Przystawki

Mus warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć ,oczyścić .Marchewki, pietruszki seler, opłukać i obrać ze skórki. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć mięso i warzywa. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Gotować do miękkości. Następnie mięso i warzywa wyjąć. W drugim garnku ugotować brokuł podzielony na różyczki, lekko posolony, wyjąć i ostudzić. Odmierzyć 300 ml wywaru mięsnego i w gorącym rozpuścić żelatynę, ostudzić. Przygotować formę 10x22 cm posmarować tłuszczem. Marchewki zmiksować ze 100ml wywaru z żelatyną, wyłożyć na dno formy. Pierś, seler, pietruszkę pokroić i zmiksować ze 100 ml wywaru z żelatyną. Wyłożyć na mus z marchewki. Brokuł zmiksować z ostatnią porcją wywaru z żelatyną i wyłożyć na mus z piersi kurczaka. Formę wstawić do lodówki na 12 godz najlepiej na noc. Zastygnięty mus wyjąć z formy na półmisek, udekorować wg swojego uznania.
    Można go podać na obiad jako deser i na kolację. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować