1.Piersi z kurczaka umyć ,oczyścić .Marchewki, pietruszki seler, opłukać i obrać ze skórki. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć mięso i warzywa. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Gotować do miękkości. Następnie mięso i warzywa wyjąć. W drugim garnku ugotować brokuł podzielony na różyczki, lekko posolony, wyjąć i ostudzić. Odmierzyć 300 ml wywaru mięsnego i w gorącym rozpuścić żelatynę, ostudzić. Przygotować formę 10x22 cm posmarować tłuszczem. Marchewki zmiksować ze 100ml wywaru z żelatyną, wyłożyć na dno formy. Pierś, seler, pietruszkę pokroić i zmiksować ze 100 ml wywaru z żelatyną. Wyłożyć na mus z marchewki. Brokuł zmiksować z ostatnią porcją wywaru z żelatyną i wyłożyć na mus z piersi kurczaka. Formę wstawić do lodówki na 12 godz najlepiej na noc. Zastygnięty mus wyjąć z formy na półmisek, udekorować wg swojego uznania.
Można go podać na obiad jako deser i na kolację. Smacznego!
Komentarze