Mus truskawkowy Eli

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser sezonowy,ponieważ najlepszy jest ze świeżych truskawek.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki świeże: 1.5 kilograma
    - śmietana kremówka 30%: 500 mililitrów
    - cukier: 6 łyżek
    - cukier puder: 2 łyżki
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - mleko 3,2 %: 100 mililitrów
    - melisa lub mięta: 6 sztuk

Mus truskawkowy eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć,osączyć i obrać z szypułek.Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji.Około 20 dkg truskawek pokroić na cząstki.Resztę zmiksować z cukrem.
  • 2. Mleko podgrzać.Do gorącego mleka wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.Ostudzić,wlać do musu truskawkowego i zmiksować.250 ml śmietany ubić na sztywno i wymieszać z musem truskawkowym.
  • 3. Połowę musu wlać do pucharków,rozłożyć pokrojone truskawki i rozlać resztę musu.Pucharki przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki,żeby mus stężał.
  • 4. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem i nałożyć do dekoratora do kremów z ozdobną końcówką.Pucharki wyjąć z lodówki.Na wierzch musu wycisnąć ubitą smietanę,udekorować cząstkami truskawek i melisą lub miętą.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy