Mus truskawkowy eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć,osączyć i obrać z szypułek.Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji.Około 20 dkg truskawek pokroić na cząstki.Resztę zmiksować z cukrem.
2.Mleko podgrzać.Do gorącego mleka wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.Ostudzić,wlać do musu truskawkowego i zmiksować.250 ml śmietany ubić na sztywno i wymieszać z musem truskawkowym.
3.Połowę musu wlać do pucharków,rozłożyć pokrojone truskawki i rozlać resztę musu.Pucharki przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki,żeby mus stężał.
4.Pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem i nałożyć do dekoratora do kremów z ozdobną końcówką.Pucharki wyjąć z lodówki.Na wierzch musu wycisnąć ubitą smietanę,udekorować cząstkami truskawek i melisą lub miętą.Smacznego!
Komentarze