Tiramisu z malinami

0 (0 ocen)

Połączenie deseru tiramisu o delikatnym kawowym smaku z malinami zadowoli najbardziej wymagające podniebienia...

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    cukier puder - ilość do smaku
    1 łyżka cukru kryształ
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    250 ml amaretto
    1 łyżka żelatyny
    kilka biszkoptów (okrągłe lub podłużne)
    3/4 szklanki malin (mogą być mrożone)

Tiramisu z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej wymieszaną z łyżką żelatyny zalewamy wrzątkiem w 1/4 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Drugą łyżkę kawy rozpuszczamy na talerzu w ok. 1/2 szklanki wody - posłuży do namoczenia biszkoptów.
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w wysokim naczyniu. Serek mascarpone mieszamy z amaretto, cukrem pudrem i przygotowaną wcześniej kawą z żelatyną. Serek mascarpone delikatnie połączyć z ubitą wcześniej śmietanką.
  • 3. Maliny rozetrzeć z odrobiną cukru. Na dno pucharków dajemy odrobinę malin, cienką warstwę masy, namoczone w kawie biszkopty oraz przykrywamy resztą masy. Deser udekorować wedle uznania (u mnie żelowe serduszka i musli), schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy