Mus szampański z porzeczkową kołderką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Świetny deser, który przygotowany w pucharku wyglada efektownie. Idealny na imprezy i nie tylko.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MUS SZAMPAŃSKI:
    6 żółtek
    10g żelatyny + zimna woda tyle tylko, aby zakryć żelatynę do napęcznienia
    100g cukru
    250ml prosecco
    500ml śmietanki 36% schłodzonej
    MUS PORZECZKOWY:
    200-250g mrożonych lub świeżych porzeczek czerwonych
    1/2 szkl. Cukru
    5g żelatyny+zimna woda (jak wyżej)

    Dodatkowo:
    owoce na wierzch do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy

Mus szampański z porzeczkową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka z cukrem ubijać na parze w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści, a żółtka staną się lśniące i potroją objętość.
    2. Żelatynę do musu namoczyć przed ubijaniem żółtek i zostawić do napęcznienia.
  • 2. 3. Pod koniec ubijania żółtek rozpuścić żelatynę uważając, aby jej nie zagotować.
  • 3. 4. Wolnym strumieniem wlewać prosecco do żółtek cały czas ubijając.
  • 4. 5. Zdjąć masę z palnika, powoli wlewać żelatynę cały czas ubijając. Wymieszać całość dokładnie.
  • 5. 6. W osobnej misce ubić śmietankę na sztywno. Ubitą śmietankę dodać w dwóch turach do masy jajecznej po każdym dodaniu mieszając ręcznie całość do połączenia. Mus nakładać do kieliszków lub pucharków. Schłodzić kilka godzin w lodówce
  • 6. 7. Porzeczki zasypać cukrem i zagotować. Żelatynę na mus porzeczkowy namoczyć w zimnej wodzie.
  • 7. 8. Porzeczki po zagotowaniu zblendować i przetrzeć przez sito aby, pozbyć się pestek. Ponownie zagotować w garnku, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić całość, następnie wylać na schłodzony mus szampański. Ponownie schłodzić w lodówce. Podawać na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szampan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować