Mus ryżowy bananowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
2.Oddzielić żółtko od białka.
Białko ubić na sztywno z dwiema łyżkami białego cukru, połączyć z żółtkiem.
3.Ugotowany ryż połączyć z masą jajeczną, dobrze rozmieszać.
4.Do garnka przełożyć truskawki i gotować je na większym ogniu by troszkę je odparować. Dodać dwie łyżki cukru i gotować do czasu aż zrobi się zawiesisty syrop.
5.Przygotować naczynie do zapiekania.
Na dno naczynia wyłożyć pokrojony na plasterki banan, następnie masę ryżowo jajeczną, odrobinę posiekanego masła, cukier trzcinowy i mus truskawkowy.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180" około 15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, nałożyć na wierzch jogurt naturalny i udekorować listkami mięty. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Komentarze