Mus ryżowy bananowo-truskawkowy

5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świetny deser, rozpływający się w ustach i pięknie pachnący bananami i truskawkami!

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż krótkoziarnisty (woreczek): 1 opakowanie
    - cukier trzcinowy: 2 łyżki
    - cukier biały: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - banan: 1 sztuka
    - truskawki (mrożone lub świeże): 125 gramów
    - jogurt naturalny: 2 łyżki
    - masło (posiekać na wierzch): 1 plaster
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus ryżowy bananowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Oddzielić żółtko od białka.
    Białko ubić na sztywno z dwiema łyżkami białego cukru, połączyć z żółtkiem.
  • 3. Ugotowany ryż połączyć z masą jajeczną, dobrze rozmieszać.
  • 4. Do garnka przełożyć truskawki i gotować je na większym ogniu by troszkę je odparować. Dodać dwie łyżki cukru i gotować do czasu aż zrobi się zawiesisty syrop.
  • 5. Przygotować naczynie do zapiekania.
    Na dno naczynia wyłożyć pokrojony na plasterki banan, następnie masę ryżowo jajeczną, odrobinę posiekanego masła, cukier trzcinowy i mus truskawkowy.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180" około 15 minut.
    Po wyciągnięciu z piekarnika, nałożyć na wierzch jogurt naturalny i udekorować listkami mięty. Podawać na ciepło.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować