Mus kawowy na biszkoptach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo go lubię, jest bardzo szybki do przygotowania, a do tego smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • - opakowanie biszkoptów
    - 0,5l śmietany kremówki
    - cukier puder do smaku
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - podwójne esspresso (mogą też być 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane niewielką ilością wody)
    - gorzka czekolada
    - kilka ziarenek kawy do ozdoby

Mus kawowy na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Rozłóż biszkopty.
  • 2. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, następnie rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Ostudź.
  • 3. Śmietanę wlej do wysokiego naczynia, ubijaj najpierw na małych obrotach, a następnie na coraz większych. Gdy będzie sztywna, stopniowo dodawaj cukier puder, a potem kawę i rozpuszczoną żelatynę. Odstaw na chwilę (5 min) do lodówki.
  • 4. Masę kawową wyłóż na biszkopty.
  • 5. Możesz ozdobić bitą śmietaną, startą czekoladą i ziarenkami kawy.

Porady

Do masy możesz dodać kilka kropel likieru kawowego dla jeszcze głębszego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy