Mus jabłkowy z kremem i prażonym kokosem na biszkopcie

4.5 (179 ocen)

Jesienne, jabłkowe ciasto. Zrobione na tradycyjnym biszkopcie i udekorowane prażonym kokosem.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia
    mus jabłkowy: 7 jabłek, 2 galaretki cytrynowe
    krem: kostka margaryny, 2 budynie śmietankowe, 600ml mleka
    wierzch: pół kostki margaryny, 200g kokosu, 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Mus jabłkowy z kremem i prażonym kokosem na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec 25 minut w temperaturze 180°C.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, aby powstał z nich mus. Wyłożyć na durszlak, dosypać galaretki, dobrze wymieszać. Można dodać łyżeczkę cynamonu.

    Pół litra mleka zagotować, w 100 ml wymieszać budynie, aby nie było grudek. Jeśli budynie nie są z cukrem, należy dodać trzy łyżki. Do gotującego się mleka wlać budynie. Kiedy masa zacznie tężeć, odstawić do wystygnięcia.

    Margarynę na krem utrzeć do białości, następnie łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masę budyniową.

    Margarynę na wierzch roztopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Delikatnie zrumienić. Odstawić.

    Na biszkopt wykładamy mus jabłkowy, a następnie krem budyniowy. Całość posypujemy obficie lekko ciepłym prażonym kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować