Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia

0 (0 ocen)

  • 30 min

Od kilku dni czekała na swoja kolej w przepisach dynia hokkaido. Wydrążyłam środek, pokroiłam na mniejsze kawałki, skropiłam pomarańczową oliwą i włożyłam do piekarnika. Zrobiłam pyszny mus owocowy, samo zdrowie! A pieczona dynia sama w sobie jest wyśmienita, jak najlepsze i najzdrowsze frytki. Dzis

  • 30 min

Składniki:

  • 1/4 dyni hokkaido
    4 jabłka
    kilka łyżek wody
    cukier do smaku
    mieszanka przypraw do szarlotki
    lyżka nasion chia
    łyżka płatków owsianych

Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dyni wydrążamy środek. W naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia, układamy dynię pokrojoną w plastry. Pieczemy w 200 st. Celcjusza, aż będzie miękka. Wyciągamy z piekarnika, obieramy ze skóry, gdy przestygnie. Miąższ przekładamy do blendera.
    Jabłka umyte obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.
    Na dno garnka wylewamy nieco wody, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i przyprawę do szarlotki. Dusimy 10 -15 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy do blendera.
    W blenderze miksujemy na gładką masę dynię z jabłkami.
    Podajemy jako deser, posypane ziarnia chia i platkami owsianymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy