Delikatny mus czekoladowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Prościutki, delikatny deserek na zimno.. jego największy problem to fakt, iż trzeba trochę poczekać na zjedzenie go ale warto poczekać:)

Składniki:

  • Mus:

    330 ml śmietany 30%
    130 g czekolady mlecznej
    100 g truskawek

    Dekoracja:

    150 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 truskawki

Delikatny mus czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do śmietany dodać czekoladę 1. Mus:
    Śmietanę przelać do rondelka i postawić na ogień. Ogrzewać aż do zawrzenia. Zdjąć z ognia i dodać do niej kawałki czekolady. I zostawić do roztopienia czekolady co jakiś czas mieszając. Następnie przykryć folią spożywczą i ostudzić. Przełożyć do lodówki na kilka godzin, ja zostawiłam na całą noc.
  • dodać plastreki truskawek 2. Kolejnego dnia ubić przygotowaną masę na puszysty krem. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki i dodać do kremu. Wymieszać. Rozdzielić na 4 pucharki.
  • 3. Dekoracja:
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przełożyć do szprycy i nałożyć na krem. Udekorować kawałkami truskawkami.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy