Mus czekoladowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie truskawek z musem czekoladowym to duet sprawdzony i smaczny. Chętnie po niego sięgną zarówno dzieci, jak i dorośli na przyjęciu. Podany na zakończenie wieczoru sprawi waszym gościom radość. Jest to krem, który może stanowić doskonałą bazę do tortów. Często przygotowuje taki właśnie mus czekoladowy również z innych owoców sezonowych, takich jak maliny czy borówki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30%
    200 g czekolady gorzkiej
    200 g truskawek
    150 g cukru pudru
    50 g cukru
    30 g śmietanfixu

Mus czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 100 g truskawek zasypujemy cukrem. Następnie truskawki z cukrem lekko podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy. Pozostałe 100 g truskawek kroimy w ćwiartki. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Wolnym strumieniem dodajemy rozpuszczoną czekoladę do ubitej śmietany. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do pucharków. Na wierzchu polewamy sosem truskawkowym. Ozdabiamy pokrojonymi truskawkami. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.

Komentarze

Podobne przepisy