Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Aksamity, puszysty pyszny taki właśnie jest ten mus

  • 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    200 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki wody
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru pudru
    śmietanka 30% (6 łyżek)
    szczypta soli
    skórka otarta z cytryny

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 200g pokruszone czekolady roztapiamy na parze gdy się rozpuści dodajemy masło i dokładnie studzimy.
    2. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy do masy i mieszamy.
    3.Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżką cukru i skórki cytrynowej ,następnie ubijamy śmietankę ktora razem z piana dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Gotowy mus przekładamy do pucharków wstawiamy do lodówki, przed podaniem dekorujemy dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2013

Komentarze

Podobne przepisy