Mus czekoladowy z malinami

4.5 (183 ocen)

Puszysty, słodki i intensywnie czekoladowy mus, którego słodycz doskonale przełamuje warstwa malinowa umieszczona na dnie szklanek. Całość smakiem i wyglądem stanowi bardzo elegancki deser mogący zachwycić nawet najbardziej wymagającego gościa :) =

Składniki:

  • Warstwa malinowa:
    100 g malin
    1 łyżka cukru pudru
    3 g żelatyny w proszku
    20 g zimnej wody

    Mus czekoladowy:
    200 g śmietanki kremówki 30%
    2 żółtka
    50 g mlecznej czekolady
    50 g czekolady deserowej

    Dodatkowo:
    kilka malin do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy

Mus czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa malinowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnie pogrzać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksować na puree, np. za pomocą blendera. Wlać do nich ciepłą żelatynę i wymieszać. Malinową masę wyłożyć na dno 4 szklanek lub pucharków. Schłodzić w lodówce.


    Mus czekoladowy: Obydwie czekolady drobno posiekać, wymieszać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (osobiście polecam ten pierwszy sposób. W drugim czekolada może się przypalić!). Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W innej misce ubić żółtka. Śmietankę połączyć z żółtkami i przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Wszystko krótko, ale dokładnie zmiksować.


    Czekoladowy mus przełożyć na warstwę malinową w szklankach. Desery schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego!

Porady

Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować