Mus czekoladowy z kremem mascarpone

4.49 (154 ocen)

  • Dla 6 osób

Pyszny, rozpływający się w ustach mus czekoladowy z dodatkiem słodkiego likieru orzechowego, ozdobiony pysznym kremem z serka mascarpone .... ambrozja smaków!

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady 70%
    250 ml śmietanki
    500 ml maślanki
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki likieru orzechowego (może być inny)
    3 łyżeczki żelatyny
    0,5 szklanki mleka
    250g serka mascarpone
    100g białej czekolady
    kakao lub cynamon do opruszenia
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Likiery Krem

Mus czekoladowy z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mus czekoladowy 1. Żelatynę mieszamy z zimną wodą by napęczniała.
    Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy.
    Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę (nie gotujemy!).
    W dużej misce ubijamy śmietankę, maślankę i cukier puder. Ubijamy, aż całość będzie mocno spieniona (ok. 4 min.).
    Roztapiamy gorzką czekoladę i mieszamy ją z żelatyną rozpuszczoną w ciepłym mleku i dolewamy do maślanki i śmietanki. Dodajemy 2 łyżki likieru orzechowego. Chwilę ubijamy, aż składniki się połączą .
    Gotowy, puszysty i delikatny mus przelewamy do pucharków i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. ( u mnie wyszło 6 dużych pucharków)
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Masę przekładamy do szprycy i dekorujemy stężały mus czekoladowy . Na końcu można opruszyć kakao, cynamonem lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować