Mus czekoladowy z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę mieszamy z zimną wodą by napęczniała.
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę (nie gotujemy!).
W dużej misce ubijamy śmietankę, maślankę i cukier puder. Ubijamy, aż całość będzie mocno spieniona (ok. 4 min.).
Roztapiamy gorzką czekoladę i mieszamy ją z żelatyną rozpuszczoną w ciepłym mleku i dolewamy do maślanki i śmietanki. Dodajemy 2 łyżki likieru orzechowego. Chwilę ubijamy, aż składniki się połączą .
Gotowy, puszysty i delikatny mus przelewamy do pucharków i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. ( u mnie wyszło 6 dużych pucharków)
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Masę przekładamy do szprycy i dekorujemy stężały mus czekoladowy . Na końcu można opruszyć kakao, cynamonem lub startą czekoladą.
Komentarze