Pyszny, kremowy i delikatny mus czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 wiejskie, większe jajka L (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru pudru
25 g masła
100 g gorzkiej czekolady 80%
szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 granatu
10 g malin liofilizowanych
Mus czekoladowy z granatem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, do gorącej dodać masło i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Całkowicie wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do zimnej, ale płynnej czekolady dodać żółtka i wymieszać trzepaczką. Dodać cukier i ponownie dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do czekolady dodać 2 łyżki piany i delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do kieliszków, pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypać pestkami granatu i malinami liofilizowanymi.
Komentarze