Mus czekoladowy z granatem i malinami

3 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy i delikatny mus czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 wiejskie, większe jajka L (w temperaturze pokojowej)
    3 łyżki cukru pudru
    25 g masła
    100 g gorzkiej czekolady 80%
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1/2 granatu
    10 g malin liofilizowanych
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Mus Mus czekoladowy

Mus czekoladowy z granatem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, do gorącej dodać masło i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Całkowicie wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do zimnej, ale płynnej czekolady dodać żółtka i wymieszać trzepaczką. Dodać cukier i ponownie dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do czekolady dodać 2 łyżki piany i delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą szpatułki. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do kieliszków, pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem posypać pestkami granatu i malinami liofilizowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować