Mus czekoladowy

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mus jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną. Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej warto nieco zmniejszyć ilość cukru.

Kloruś

Składniki

200g czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej)
2 łyżki brandy
4 łyżki wody mineralnej
30g masła
3 jajka
55g cukru
150ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Mus czekoladowy

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieczekoladaDesermus czekoladowySzybki deser

Komentarze

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z malinami

Dodane przez: akrobatka22

Mus czekoladowy z malinami

Puszysty, słodki i intensywnie...

Klasyczny mus  czekoladowy.

Dodane przez: joanna1974

Klasyczny mus czekoladowy

Klasyczny mus czekoladowy , leciutki...

sernik

Dodane przez: rene70

Sernik z musem czekoladowym

Kolejny weekend majowy a u mnie...

Mus czekoladowy

Dodane przez: magmir81

Mus czekoladowy

Kilka łyżeczek wystarczy na zaspokojenie...

mus czekoladowy

Dodane przez: Aghate

Mus czekoladowy na mascarpone

Szybki i prosty do zrobienia mus...

Sernik

Dodane przez: Mniam1

Dyniowy sernik z musem czekoladowym

Sernik w kolorach jesieni. Kremowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE