Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

Mus jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną. Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej warto nieco zmniejszyć ilość cukru.

Składniki:

  • 200g czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej)
    2 łyżki brandy
    4 łyżki wody mineralnej
    30g masła
    3 jajka
    55g cukru
    150ml śmietanki kremówki

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy