Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tym pysznym musem zajadają się moje dzieci i wnuczka Natalka.

Składniki:

  • ● 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    ● 2 łyżki masła
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki cukru
    ● łyżeczka cukru waniliowego
    ● 5 dag rodzynek
    ● 40 ml rumu lub olejek rumowy
    Do dekoracji:
    ● 12 rurek waflowych
    ● bita śmietana
    ● kakao

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę kroimy ostrym nożem lub łamiemy na małe kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy masło i wlewamy 4 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdejmujemy z ognia i studzimy, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do czekolady, mieszamy.
  • 3. Rodzynki opłukujemy, osączamy. Skrapiamy rumem lub kilkoma łyżkami wody wymieszanymi z rumem lub 2-3 kroplami olejku rumowego.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą
    czekoladową i rodzynkami. Mus przekładamy do pucharków. Na kilka godzin wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy rurkami, bitą śmietaną i kakao.

Porady

RADY Jadwigi Piekut Tylko gorzka czekolada daje gwarancję, że mus mocno stężeje. Nie należy jej zamieniać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy