Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Najlepszy deser na świecie.

  • 10 min

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    25 g cukru pudru
    25 g miękkiego masła

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy masło, energicznie mieszamy, aż czekolada i masło się połączą, po czym odstawiamy na kilka minut do przestudzenia, mieszając co jakiś czas. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Żółtka pojedynczo dodajemy do rozpuszczonej czekolady, po każdym dokładnie mieszamy masę. Dodajemy ubite białka, masę dokładnie mieszamy, do połączenia. Przekładamy do pucharków lub szklanek i schładzamy w lodówce.

Porady

Mus najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych owoców jagodowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy