mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na pyszne zakończenie np. romantycznej kolacji

  • 30 min

Składniki:

  • (na 2 pucharki):
    4 żółtka
    100 g mlecznej czekolady
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    200 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki kakao

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka wbić do miski, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, aby miska jej nie dotykała), dodać cukier z wanilią i mikserem ubić na biało.
  • 2. Dodać połamaną czekoladę oraz kakao i mieszać do rozpuszczenia. Śmietankę ubić na sztywno, łyżkę odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą żółtkową. Przelać do pucharków, wstawić na kilka godzin do lodówki
  • 3. Ozdobić pozostałą śmietaną, czekoladą lub owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy