Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niesamowita bomba kaloryczna,ale od czasu do czasu każdemu należy się odrobina rozpusty,a już na pewno w karnawał,który jeszcze wciąż trwa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    200 g gorzkiej czekolady 65%
    70 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    3 łyżki likieru czekoladowego
    250 g śmietanki kremówki 30 %
    szczypta soli

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Jajka dokładnie myjemy i oddzielamy białka od żółtek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę,na koniec dodajemy likier czekoladowy.W innym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.Dodajemy ubitą śmietanę do żółtek,pozostawiając trochę do dekoracji.Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.Połowę ubitej piany dodajemy do masy,delikatnie mieszamy.
  • 2. Następnie wlewamy lekko ciepłą czekoladę cały czas mieszając.Gdy masa dobrze połączy się z czekoladą dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się.Mus powinien mieć jednolita i puszystą konsystencję.Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Proponuję zrobić niewielkie porcje,gdyż mus jest bardzo sycący.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy