Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Jajka dokładnie myjemy i oddzielamy białka od żółtek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę,na koniec dodajemy likier czekoladowy.W innym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.Dodajemy ubitą śmietanę do żółtek,pozostawiając trochę do dekoracji.Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.Połowę ubitej piany dodajemy do masy,delikatnie mieszamy.
2.Następnie wlewamy lekko ciepłą czekoladę cały czas mieszając.Gdy masa dobrze połączy się z czekoladą dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się.Mus powinien mieć jednolita i puszystą konsystencję.Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Proponuję zrobić niewielkie porcje,gdyż mus jest bardzo sycący.
Komentarze