Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami

4.98 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto pyszne, dekoracyjne:) jestem z niego szczególnie dumna:)masy to oczywiście mój eksperyment ale udany, zapraszam:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    250 ml mleka
    125 g margaryny tortowej
    2 łyżki kakao
    100 g czekolady gorzkiej
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    3 jajka

    Masa bananowa:

    2,5 banana
    450 ml nektaru bananowego
    1,5 łyżki żelatyny
    1 łyżeczka cukru pudru
    400 g śmietany 30%
    2 łyżki soku z cytryny

    Masa budyniowo-dżemowa

    450 ml mleka
    1 budyn waniliowy
    170 g margaryny tortowej
    1 słoik dżemu truskawkowego ( najlepiej domowego)
    25 g cukru
    Barwnik czerwony ( ewentualnie)

    Dekoracja:

    200 g śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru
    1 śmietan-fix
    Barwnik czerwony
Wystaw ocenę:

4.98 (157 ocen)

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22opup1 1. Ciasto:
    Do małego rondelka przelać mleko, dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypać cukier, kakao i dać połamaną czekoladę. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła. Odstawić na bok i ostudzić zupełnie.
  • image-29dt75o 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przygotowanej masy razem z maką i szybko wymieszać do połączenia składników
  • image-1i6hrb7 3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta i wymieszać.
    Boki blaszki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 35-40 do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na noc, aby ciasto dobrze ostygło. Kolejnego dnia przekroić wzdłuż na pół. Gdyby na wierzchu była „górka” ściąć ją i ciasto wykorzystać np. do bajaderek.
  • image-04gc2ig 4. Masa budyniowo-dżemowa:
    Budyń zagotować w 450 ml mleka. Ostudzić. Dżem przełożyc do rondelka i postawić ogień. Podgrzewać do zagotowania. Przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia.
  • image-1no3hjx 5. Margarynę utrzeć na puch z cukrem.Następnie po łyżce dodawać dżem i cały czas mieszać mikserem. Budyń również dodawać po łyżce i wmieszać w masę. Dla koloru można dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
  • image-09lcdci 6. Masa bananowa:
    Banany pokroić na kilka kawałków i skropić sokiem z cytryny. Dodać nektar bananowy i zmiksować na gładko blenderem
  • image-0y7d3ra 7. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu bananowego. Kremówkę ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Następnie dodać ją delikatnie do musu bananowego i delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 10 min.
  • 8. Wykonanie:
    Na pierwszy placek nałożyć cała masę budyniową i wyrównać. Nałożyć drugi placek i lekko docisnać. Wyłożyć całą masę bananową i znów wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc.
  • 9. Dekoracja:
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, zagęstnikiem i barwnikiem. Ciasto pokroić na kostki i udekorować szprycą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować