Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami

  • wyświetlono: 807 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Ciasto pyszne, dekoracyjne:) jestem z niego szczególnie dumna:)masy to oczywiście mój eksperyment ale udany, zapraszam:)

20191005_083333

Składniki

Ciasto:

250 ml mleka
125 g margaryny tortowej
2 łyżki kakao
100 g czekolady gorzkiej
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 jajka

Masa bananowa:

2,5 banana
450 ml nektaru bananowego
1,5 łyżki żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
400 g śmietany 30%
2 łyżki soku z cytryny

Masa budyniowo-dżemowa

450 ml mleka
1 budyn waniliowy
170 g margaryny tortowej
1 słoik dżemu truskawkowego ( najlepiej domowego)
25 g cukru
Barwnik czerwony ( ewentualnie)

Dekoracja:

200 g śmietany 30%
1 łyżeczka cukru
1 śmietan-fix
Barwnik czerwony

Sposób przygotowania przepisu:

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami

  • image-22opup11. Ciasto:
    Do małego rondelka przelać mleko, dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypać cukier, kakao i dać połamaną czekoladę. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła. Odstawić na bok i ostudzić zupełnie.
  • image-29dt75o2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przygotowanej masy razem z maką i szybko wymieszać do połączenia składników
  • image-1i6hrb73. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta i wymieszać.
    Boki blaszki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 35-40 do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na noc, aby ciasto dobrze ostygło. Kolejnego dnia przekroić wzdłuż na pół. Gdyby na wierzchu była „górka” ściąć ją i ciasto wykorzystać np. do bajaderek.
  • image-04gc2ig4. Masa budyniowo-dżemowa:
    Budyń zagotować w 450 ml mleka. Ostudzić. Dżem przełożyc do rondelka i postawić ogień. Podgrzewać do zagotowania. Przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia.
  • image-1no3hjx5. Margarynę utrzeć na puch z cukrem.Następnie po łyżce dodawać dżem i cały czas mieszać mikserem. Budyń również dodawać po łyżce i wmieszać w masę. Dla koloru można dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
  • image-09lcdci6. Masa bananowa:
    Banany pokroić na kilka kawałków i skropić sokiem z cytryny. Dodać nektar bananowy i zmiksować na gładko blenderem
  • image-0y7d3ra7. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu bananowego. Kremówkę ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Następnie dodać ją delikatnie do musu bananowego i delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 10 min.
  • 8. Wykonanie:
    Na pierwszy placek nałożyć cała masę budyniową i wyrównać. Nałożyć drugi placek i lekko docisnać. Wyłożyć całą masę bananową i znów wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc.
  • 9. Dekoracja:
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, zagęstnikiem i barwnikiem. Ciasto pokroić na kostki i udekorować szprycą.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto świątecznebananWielkanocmasa budyniowadla dziecimasamój pomysłprzyjęciedżemciasto czekoladowemurzynek

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Przekładaniec z kremem waniliowym i masą...

Na każdej łyżeczce są i jabłuszka...

image-0wopf6o

Dodane przez: Konto nieaktywne

Murzynkowa rozkosz

Murzynkowa rozkosz , to połączenie...

piernik

Dodane przez: mariosylwia

Murzynkowy piernik z ptasim mleczkiem

szybkie i tanie ciasto

Kruchy przekładaniec z truskawkami.

Dodane przez: gogusia

Kruchy przekładaniec z truskawkami

Pyszne kruchutkie ciacho z masą...

Leśny przekładaniec z makiem

Dodane przez: Świat Wypieków

Leśny przekładaniec z makiem

Słodki syrop, którym nasączony...

 bananowy przekładaniec

Dodane przez: Bożena Z.

Przekładaniec z bananami

Bananowo czekoladowe ciasto z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE