Murzynek ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto z połączenia smaku czekoladowego i owoców, tym razem śliwek, ktore po zakupie okazały się lekko kwaskowate i miałam nadzieję, że w słodkim cieście ich smak się poprawi.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 25 gramów
    - Jajko: 5 sztuk
    - kakao: 3 łyżki
    - olej: 3 łyżki
    - masło: 200 gramów
    - woda: 0.33 szklanki
    - śliwki: 350 gramów

Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. garnka włożyć masło, wsypać cukier i kakao, dodać olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić.
    Do masy dodać żółtka, wymieszać. Następnie małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Murzynek ze śliwkami 2. Gotowe ciasto przełożyć do podłużnej formy keksowej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na górze ułożyć skórką do dołu wcześniej umyte, osuszone, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki. Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy