Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla włożyć margarynę, cukier, olej, kakao, wodę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek i dodać do przestudzonej masy. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do prostokątnej wąskiej formy posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Ułożyć na cieście skórką do spodu. Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze