Murzynek z wiórkami kokosowymi

4.48 (183 ocen)

  • 15 min

Mocno kakaowe ciasto z dziecięcych lat :)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    250g masła
    3 jajka
    3 łyżki cukru waniliowego własnej roboty
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    4 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Wszystko rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować