MURZYNEK Z SEREM I CYTRYNOWYM KREMEM

4.5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Przepis ze starego zeszytu na murzynek z zatopionym serem. Dodałam tylko krem cytrynowy i galaretkę z czarnej porzeczki. Otrzymałam pyszne wielosmakowe ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    - 1/2 kostki masła lub margaryny
    - 7 łyżek wody
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
    - 3 jajka
    - 1 czubata szklanka mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - tłuszcz i mąka do formy

    Masa serowa :
    - 1/2 kg sera
    - 2 jajka
    - 2 łyżeczki grysiku (kaszy manny)
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - kilka kropel aromatu waniliowego

    Krem cytrynowy :
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń cytrynowy
    - 2 łyżki cukru
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 1/2 kostki masła
    - 1 żółtko
    - 3 łyżki soku z cytryny

    Galaretka :
    - 2 galaretki z czarnej porzeczki
    - 3/4 l gorącej wody

    Forma o wym : 24 x 24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek z serem i cytrynowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy, kakao i kawę dać do rondelka i mieszając, zagotować. Ostudzić.
    Ciągle mieszając, dodawać stopniowo 3 żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na twardą pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  • Murzynek z serem 2. Ser przepuścić przez maszynkę (ja zmiksowałam blenderem), dodać jajka, kaszę mannę, cukier puder i aromat waniliowy. Utrzeć mikserem na gładką masę.
    Kłaść łyżeczką porcje na wierzch przygotowanego ciasta, aż do wyczerpania sera.
  • murzynek z serem 3. Ciasto piec w temp.175*C ok. 1 godzinę.
    Ostudzić. Nie wyjmować ciasta z formy.
  • 4. W 1/3 szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy, dodać żółtko, 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i ciągle mieszając, wlać do niego rozpuszczony proszek budyniowy. Ugotować budyń.
    Do gorącego budyniu mieszając dodać żelatynę. Mieszać, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny w budyniu. Odstawić do wystudzenia.
    Masło zmiksować na biały, puszysty krem. Ciągle miksując, porcjami dodawać masę budyniową, na końcu dodać sok z cytryny.
    Otrzymany krem wyłożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać, żeby krem pokrył całą powierzchnię ciasta, do ścian formy. Pozostawić do wystudzenia i całkowitego stężenia kremu.
  • 5. Galaretki rozpuścić w 3/4 l gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia.
    Delikatnie łyżką wylewać galaretkę na zastygły krem cytrynowy.
    Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Porady

Krojąc ciasto na porcje, wkładać nóż do gorącej wody, wtedy będziemy mieli gładką powierzchnię cięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować