murzynek z orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

najłatwiejsze ciasto na świecie

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki maki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    1/2 słoiczka dżemu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka kakao
    20-30 dkg orzechów włoskich

Murzynek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wlewamy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy mąkę sodę i kakao. Wszystkie składniki stopniowo dodajemy do ciasta. Najlepiej wsypać porcję sypkich składników, lekko zamieszać wyłączony mikserem, aby uniknąć unoszenia się mąki, a następnie miksować już włączonym robotem. Na koniec dodajemy dżem i lekko posiekane orzechy. Całość przekładamy do keksówki (takiej dłuższej) i pieczemy ok 30 min w temp 180C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy