Murzynek z masą krówkową i kremem waniliowym

4.49 (158 ocen)

  • 60 min

Urozmaicony murzynek

  • 60 min

Składniki:

  • - kostka margaryny
    - 1 szkl. cukru
    - 3 łyżki kakao
    - 2 szkl. mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 jajka
    - 1 puszka masy krówkowej
    - 1 waniliowy lub śmietankowy krem
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek z masą krówkową i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao oraz 1/2 szkl. wody. Podgrzewać 3 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając a następnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Do rozpuszczonej margaryny dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółtka a potem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Piec 40 minut w temp. 170 stopni C. Po wystudzeniu przekroić ciasto na pół, by powstały dwa blaty. Na dolnym rozsmarować masę krówkową a na niej krem waniliowy. Przykryć drugim blatem. Ciasto można udekorować polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować