Murzynek z masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Gdy wystygnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, lekko wymieszać.Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Przestudzić i przekroić na dwa placki.
2.MASA; galaretki dokładnie rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijać z cukrem. Gdy galaretki zaczną tężeć dodawać małym strumieniem do śmietany i dalej miksować. Jeżeli masa jest jeszcze za rzadka, wstawić na chwilę do lodówki.
3.Składniki na polewę podgrzać w rondelku do momentu aż wszystko się połączy. Należy uważać aby się nie przypaliły.
Masę wyłożyć na jeden placek przykryć drugim i polać przygotowaną polewą. Udekorować np. posypką do ciasta lub wg własnego uznania.
Porady
ja zawsze robię sama polewę, ale można użyć gotową
Komentarze