Murzynek z kremem

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Chciałam go wypróbować bo podobno jest świetny i powiem ,że naprawdę jest z niedowierzaniem patrzyłam jak rośnie i prawie nie opada po upieczeniu. Upiekłam go w największej blaszce 25x39 cm i dałam rady przekroić na 3 i przełożyć kremem .

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki krupczatki
    2 szklanki cukru
    25 dag margaryny lub masła
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek kakao
    1/2 szklanki mleka

    Krem:

    1 L mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 galaretki cytrynowe
    1 kostka masła


    Polewa:

    5 dag masła lub margaryny
    1/4 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę lub masło topimy w garnku, dodajemy cukier, mleko i kakao dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Białka ubijamy na sztywno, do masy kakaowej dodajemy mąkę, proszek, żółtka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok. 50 minut w 180 C .
  • 2. Z budyniu i mleka gotujemy budyń, do gorącego dodajemy suche galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masło ucieramy na puszysta masę dodajemy partiami wystudzony budyń, przekładamy ciasto :)
  • 3. Polewa- masło lub margarynę gotujemy razem z cukrem, kakao i mlekiem, lekko przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować