Murzynek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier. Ciągle
ubijając, dodajemy po 1 żółtku.
Wlewamy olej i wodę. Stale
mieszając, powoli wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem,
sodą i kakao.
2.Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy
do masy. Wrzucamy rodzynki
i orzechy i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do formy i pieczemy
ok. 40 minut w 165-175 °C.
3.Składniki polewy (bez żelatyny)
gotujemy chwilę na małym
ogniu. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną
w łyżce gorącej wody.Chwilę gotujemy
na małym
ogniu. Ciasto polewamy
przestudzoną polewą.
Komentarze