MURZYNEK Z BEZAMI I SEREM

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 50 min

Ten przepis zaskoczył mnie swoim niepowtarzalnym smakiem. Przepis dostałam od kuzynki.Pycha!

  • 4 godz. 50 min

Składniki:

  • CIASTO JASNE;190 g margaryny,1 1/2 szkl mąki pszennej,3/4 szkl cukru,3 jaja,3 łyżki oleju,1 łyżeczka sody oczyszczonej
    CIASTO CIEMNE;3 szkl mąki pszennej,380g margaryny,1 1/2 szkl cukru,6 jaj,5 łyżek oleju,2 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,5 łyżek kakao.
    MASA SEROWA;500g serków homo śmietankowych,2 opak galaretki wiśniowej,sok z połówki cytryny
    DODATKOWO;bezy(20 sztuk)

Murzynek z bezami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. JASNE CIASTO;margarynę rozpuścić a następnie ostudzić.Dodać cukier i po jednym żółtku oraz olej.Powoli dodawać mąkę wymieszaną z sodą.Białka ubić na sztywno,delikatnie połączyć z ciastem.Ciasto wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(30*30 cm).Piec 35-40 min w temperaturze 180.
    CIEMNE CIASTO;przygotować tak jak jasne ciasto dodając kakao do cukru.Piec ok 55 min w temp 180
    MASA SEROWA;galaretki rozpuścić w 1/2szkl wody.Tężejącą galaretkę dodać do serków.Wlać sok z cytryny i wymieszać.
    Ostudzone ciemne ciasto przekroić wzdłuż na jeden płat wyłożyć 1/3 masy.Posypać częścią pokruszonych bezów.Przykryć jasnym ciastem.Posmarować częścią masy i ponownie posypać częścią bezów przykryć drugim płatem ciemnego ciasta. Wyłożyć resztę masy i pozostałe bezy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy