Murzynek z bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne ciasto czekoladowe, przełożone kremem z bitej śmietany, pokrojonych w kostkę bananów oraz kawałków czekolady i prażonych wiórków kokosowych, które ozdabiają górę ciasta. Jest to mniej czasochłonna wersja tzw. "kopca kreta".
Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    1,5 szkl cukru
    1 x cukier wanilinowy
    7 łyżek wody
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    3 banany
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 l śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan fix
    10 dag czekolady mlecznej lub białej

    Posypka:
    15 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Ciasto czekoladowe

Murzynek z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Murzynek z bananami 1. Margarynę roztopić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać wodę i kakao, wymieszać. Do ciepłej masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Ciasto wylać do wysmarowanej blachy i piec ok. 40 min, ostudzić i przekroić na 2 części.

    Banany pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać śmietany FIX i wymieszać. Dodać banany, wiórki i czekoladę pokrojoną w kostkę. Lekko wymieszać.

    Sposób układania ciasta:
    CIASTO -> KREM -> CIASTO -> KREM -> ZRUMIENIONE WIÓRKI KOKOSOWE NA SUCHEJ PATELNI

    SMACZNEGO!

Porady

Przygotowany w ten sposób krem może służyć również jako krem do przełożenia tortu. Smakuje rewelacyjnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować