Murzynek tani i niezawodny

4.99 (402 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki na to ciasto mamy zawsze w lodówce, przypuszczam, że nawet nie będziecie musieli iść do sklepu :))

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1 jajo L

    2 szklanki mąki pszennej

    1 szklanka mleka

    100 gramów masła lub margaryny

    2 łyżeczki cukru waniliowego

    1,5 szklanki cukru(nie zmniejszajcie ilości, nie jest zbyt słodki)

    2 kopiaste łyżki kakao

    1 łyżeczka sody



    dodatkowo:

    cukier puder

    lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.99 (402 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe

Murzynek tani i niezawodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko w całości ubijamy na puszek z cukrami, wlewamy mleko, przestudzone masło, krotko miksujemy.

    Potem dodajemy mąkę przesianą z sodą i kakao, miksujemy do połączenia składników.





    Blaszkę keksową o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 50 minut, w funkcji grzania góra-dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.

    Jeśli zauważymy, że ciasto przed upływem w/w czasu za mocno przypieka się od góry, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy dalej.

    Po upieczeniu studzimy, dekorujemy dowolnie, smacznego :)

Porady

Do ciasta możemy dodać garść rodzynek moczonych w rumie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować