Murzynek serowy

2 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Odmiana tradycyjnej wersji murzynka ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI I:
    1 margaryna
    1,5 szkl cukru
    8 łyżek ciemnego kakao
    3 łyżki wody
    SKŁADNIKI II:
    5 żółtek
    1,5 szkl mąki
    2 łyżki proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI III (SER):
    50 dag sera twarogowego np w wiaderku
    0,75 kostki margaryny
    0,5 szkl cukru
    3 zółtka
    3 łyżki budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Początkowo wykorzystujemy składniki zapisane na liście jako pierwsze. Margarynę roztopić na ogniu w garnku, następnie dodać cukier, gotować cały czas mieszając, później dodać kakao i wodę jeśli ciasto jest zbyt gęste. Do przestudzonego ciasta dodać 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. W międzyczasie ubić pianę z białek i dodać ją na końcu do ciasta, lekko mieszać ciasto łyżką.
    Przygotowanie sera: Margarynę pociąć na kawałki i wrzucić do miski, ucierać margarynę z cukrem. Później stopniowo dodawać biały ser i cały czas ucierać. W połowie ucierania sera dodawać po jednym żółtku na zmianę z serem i nadal ucierać do gładkości. Na koniec dodać budyń, tak powstaje masa serowa.
    Całe ciasto wylać na blachę i kłaść na wierzch ser równymi porcjami po całej blasze, zostawiając odstępy między porcjami sera. Piec w temperaturze 180 stopni (piekarnik musi być rozgrzany) przez około 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować