Murzynek przekładany kremem śmietanowym z mleczną posypką

4.8 (5 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Takiego murzynka przygotowałam mężowi na urodziny zamiast tortu, gdyż uwielbia te ciasto.
Murzynek z dodatkiem roztopionej czekolady w cieście, wilgotny i przyjemnie słodki.
Przekładany kremem śmietankowym z mascarpone.
Wierzch wykończony polewą z mlecznej czekolady oraz pokruszonych mlecznych draży.
Całość wyszła przepysznie i słodko, świetnie wkomponowała się jako zastępstwo standardowego tortu.
Najważniejsze ciasto bardzo wszystkim smakowało.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 6 jajek
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250g. masła 82% ( można użyć również margaryny lub masła o niższej zawartości tłuszczu)
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka
    100g. czekolady gorzkiej
    5-6 łyżek prawdziwego kakao
    Krem:
    500 ml śmietanki 36%
    250g.mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru
    opcjonalnie śmietan fix
    Polewa:
    50g. masła 82%
    100 ml śmietanki 30% lub 36%
    200g. mlecznej czekolady
    1 opakowanie draży śmietankowych
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Murzynek

Murzynek przekładany kremem śmietanowym z mleczną posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Murzynek: W rondelku rozpuścić masło, wlać mleko oraz wsypać cukier i kakao.
    Podgrzewać co jakiś czas mieszając do powstania gładkiej masy.
    Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić ze szczyptą soli, dołożyć żółtka, krótko zmiksować.
    Do jajek wlać masę czekoladową oraz wsypać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem, ścianki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    Przelać masę czekoladową.
    Piec 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

    Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować ( można dodatkowo usztywnić ja śmietan fixem)
    Polewa: W rondelku rozpuścić masło, wlać śmietankę, wymieszać razem.
    Płyn zdjąć z gazu, dodać połamaną czekoladę, mieszać co jakiś czas do momentu powstania gładkiej polewy.

    Draże pokruszyć np. tłuczkiem do mięsa nie otwierając uprzednio paczki.

    Murzynka przekroić wzdłuż na 3 płaty.

    Pierwszy umieścić w tortownicy, wyłożyć 1/2 masy, położyć drugi blat a na nim rozsmarować pozostałą masę.
    Pozostały blat umieścić w tortownicy, polać polewą czekoladową oraz posypać drażami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować